Meer Informatie 2017-05-09T07:25:46+00:00

Meer Informatie

Waarom
Op 22 februari 2014 was het 70 jaar geleden dat Nijmegen in 1944 gebombardeerd werd. Afgelopen jaar hebben wij om dit moment te herdenken maar ook om Nijmegenaren en anderen bewuster te maken over wat er die dag gebeurd is de Route Brandhaarden Bombardement, Nijmegen 22 feb. 1944 uitgebracht. Dit met behulp en subsidie van Gemeente Nijmegen en een aantal anonieme geldschieters.
We wilden dit doen omdat veel mensen niet wisten welke plekken in Nijmegen getroffen zijn door de bommen. En ze bijvoorbeeld dachten dat ook de gehele benedenstad plat gebombardeerd is. Terwijl die benedenstad juist niet is getroffen. De benedenstad is na jarenlang verval in de jaren zestig, zeventig afgebroken en in de jaren tachtig is hier nieuwbouw neergezet.
Ook is er verwarring over vernielingen in de stad tijdens de bevrijding van Nijmegen in september 1944. Daarna was de stad ook nog eens maanden lang frontstad. Ook in die periode is er veel vernield in de stad door Duitse granaten.

Door mensen met een wandeling langs de brandgang van het bombardement te laten lopen, met op verschillende plekken persoonlijke verhalen over wat er daar precies gebeurd is hebben we het bombardement dichter bij gehaald. Het bombardement waar zo lang over gezwegen is, waar niet over gepraat werd omdat het een vergissing was? Gebombardeerd door de bevrijders… Het bombardement waarvan vele Nederlanders nog nooit van gehoord hadden/hebben.

Achtergrond
De route Brandhaarden Bombardement Nijmegen 22 feb. 1944 is opgezet Bregje Jaspers (eigenaar van ontwerpbureau STUDIO 0404) en door Rob Jaspers (Journalist bij de Gelderlander), in samenwerking met Gilde Nijmegen.
We hebben hierbij ook hulp gehad van Bart Janssen (van het boek De pijn die blijft en kenner op gebied van het bombardement op Nijmegen), Joost Rosendaal (historicus en schrijver van het boek Nijmegen ‘44) en medewerking van het Regionaal Archief Nijmegen.

Er is een routeboekje uitgegeven, met 21 persoonlijke verhalen langs de route. Met het boekje kan je de route op eigen gelegenheid lopen. Gilde Nijmegen verzorgt daarnaast wandelingen met een gids die extra uitleg geeft.

Daarnaast was de route, om hem extra onder de aandacht te brengen op 22 februari 2104, tijdelijk zichtbaar op de grond gemaakt. Dit door het gebruik van natuurvriendelijke krijtgraffiti. Deze uitingen zijn na enkele weken vanzelf weer verdwenen.

Ook zijn op de enorme ramen van het Intersportpand op de hoek Bloemerstraat/Doddendaal al een jaar lang grote doeken met beelden van de verwoesting en gedichten over de pijn van het bombardement te zien. Deze verdwijnen na afbraak van dit pand .

Groot succes
Inmiddels is de vierde druk van het routeboekje Brandhaarden Bombardement, Nijmegen 22 feb. 1944 een feit. Er zijn inmidels meer dan 6500 boekjes verkocht.
En meer 1500 mensen hebben meegelopen met de wandeling onder begeleiding van een gids van Gilde Nijmegen.
In eerste instantie wilde Gilde Nijmegen de route één jaar aanbieden, maar vanwege de grote interesse wordt de route nu standaard aangeboden en is te boeken via de website van Gilde Nijmegen.

Wat nog meer
Inmiddels is er ook al een tweede boekje verschenen dat is uitgebracht op 17 september 2014, Brandhaarden Bevrijding, Nijmegen Sept. 1944. De voorwaarde van Gemeente Nijmegen voor het verkrijgen van subsidie voor het eerste project was het uitbrengen van ook een tweede boekje. Dit om zo een compleet(er) beeld te geven van de verwoestingen van het centrum van Nijmegen tijdens de oorlog. Want ook tijdens de bevrijding en frontstadperiode is er veel vernietigd in de binnenstad.
Dit tweede boekje hebben we gedeeltelijk gefinancierd met de opbrengsten van het eerste boekje. Hiervan zijn er al meer dan 2500 verkocht en hebben in 3 maanden tijd 400 mensen de route met Gilde Nijmegen meegelopen.

Daarnaast heeft Bregje Jaspers in september nog een foto-expositie gemaakt genaamd; Nijmegen Toen en Nu, 1922-2014. Passend bij beide boekjes. In de beelden wordt steeds in één beeld de situatie van tijdens de oorlog en de huidige situatie getoond.
De foto expositie is in de septembermaand te zien geweest in de Stevenskerk in Nijmegen. Er is veel belangstelling voor getoond. Deze expositie is vanaf februari 2015 weer tijdelijk weer te zien in het Regionaal Archief Nijmegen.

Met welke middelen?
We willen de Brandgrens van het Bombardement op Nijmegen zichtbaar markeren in het centrum van de stad. Dit willen we gaan doen door middel van, liefst 800, subtiele metalen plaatjes die vast zitten in de grond. Symbolisch voor ieder slachtoffer een herinnering.  De kleine ronde plaatjes in het stratenpatroon verwijzen direct naar het bombardement. Ze trekken ook de aandacht doordat ze licht glinsteren in het licht.

We zouden het liefst 800 van deze herinneringspunten willen plaatsen. Omdat dit het aantal slachtoffers is van het bombardement. Symbolisch voor iedere slachtoffer een. Het versterkt de herinnering aan de pijn van de stad.

Om het compleet te maken, zouden we ook graag een wat groter informatiepaneel op twee plekken in de stad willen plaatsen. Bijvoorbeeld op Plein ‘44  en op een andere plek in het centrum. Op het paneel wordt dan de hele route getoond kunnen afbeeldingen ter informatie staan. Beelden van toen en nu. (eventueel gebaseerd op de foto expositie die gemaakt in naar aanleiding van het Route boekje Brandhaarden Bevrijding, september 1944. Het vervolg op de route Brandhaarden bombardement 22 feb. 1944) Ook is hier ruimte voor het tonen van logo’s van o.a. subsidiënten.

Gedragen door de Nijmegenaren
Het project moet vooral gedragen worden door de Nijmegenaren zelf. Er lopen nog enkele subsidieverzoeken, maar we gaan er vanuit dat we de herinnering aan de brandgrens vooral met de hulp van stadgenoten – en anderen die dit project een warm hart toedragen – gaan realiseren.
Wij vragen aan de inwoners van Nijmegen en anderen om dit project te omarmen. Symbolisch kunnen mensen een heel of een gedeelte van een herinneringsplaatje van de brandgrens sponsoren. Een heel herdenkingsplaatje inclusief plaatsen kost 60 euro, maar er kan bijvoorbeeld ook een half of een kwart plaatje gesponsord worden (30 of 15 euro). Elke bijdrage is welkom.

Wanneer klaar?
We gaan ervan uit dat alle herinneringsplaatjes geplaatst zijn in september 2017. Er volgt dan nog een officieel moment.